Oferta
Azotan potasu
Inne nazwy: Saletra potasowa, sól potasowa kwasu azotowego
Identyfikator produktu | Azotan potasu |
Branże | Chemia gospodarcza, Nawozy, Surowce A-Z, Ogrodnictwo, Przemysł spożywczy |
Surowce chemiczne | Substancje A-Z, Sole kwasu azotowego - azotany, Związki potasu, Związki azotu |
Nr CAS | 7757-79-1 |
Nr WE | 231-818-8 |
Wzór chemiczny | KNO3 |
Masa molowa | 101,10 g/mol |
Postać fizyczna | Bezbarwne kryształy lub proszek |
ADR | UN1486 |
Właściwości fizyczne i chemiczne | |
Zapach | Bez zapachu |
pH | 3 – 11 (1% roztwór) |
Temperatura topnienia/krzepnięcia | 334°C |
Gęstość względna | 2,1 g/cm3 |
Rozpuszczalność w wodzie | W wodzie: 32 g/100 ml |
Rozpuszczalność w innych rozpuszczalnikach | W alkoholu: 0,16 g/100 ml |
Azotan potasu KNO3 (saletra potasowa, saletra indyjska) - to nieorganiczny związek chemiczny z grupy azotanów. Sól potasu i kwasu azotowego. W przyrodzie występuje w niewielkich ilościach w postaci minerału nitrokalitu, w krajach o suchym, gorącym klimacie (Chiny, Indie). Z tych państw był sprowadzany do Europy, czemu zawdzięcza nazwę saletra indyjska. Inne nazwy, synonimy azotanu potasu to
Azotan potasu to bezbarwne lub białe krystaliczne ciało stałe. Temperatura topnienia tej substancji wynosi 334 stopnie Celsjusza, przy ogrzaniu do 400 stopni Celsjusza rozkłada się na azotyn potasu i tlen.
Zastosowanie:
- przemysł chemiczny,
- chemia gospodarcza,
- przemysł spożywczy,
- ogrodnictwo,
- produkcja mieszanek nawozowych,
- nawóz sztuczny,
- saletra,
- saletra potasowa jest utleniaczem. Z tego powodu jej głównym zastosowaniem była produkcja czarnego prochu,
- konserwant mięsa E252,
- stosowany głównie do produkcji azotynu potasu (nitrowanie).
Substancja rozkłada się i jest przyswajalna w środowisku naturalnym, dlatego też jest stosowana jako nawóz sztuczny. Saletra potasowa jest podstawowym nawozem stosowanym do nawożenia pogłównego roślin. Jest nawozem bezbalastowym, zawierającym składniki pokarmowe takie jak azot i potas.
Saletra potasowa całkowicie rozpuszczalny nawóz . Nie zawiera chlorków i sodu oraz innych składników wpływających niekorzystnie na wzrost, rozwój roślin oraz jakość plonu. Pod osłonami stosować przez cały rok, a w gruncie od kwietnia do września.
Wpływ na zdrowie człowieka:
Dopuszczalna dawna dzienna azotanu potasu wynosi 3,5 mg na kilogram masy ciała. Jest to środek łatwo wchłaniany w przewodzie pokarmowym i w większości jest wydalany z moczem w postaci niezmienionej. W określonych warunkach z udziałem mikroflory następuje redukcja azotanów do azotynów, co może stać się powodem zatrucia. Skutkiem przedawkowania są wymioty, mdłości, zawroty głowy, migrena. Środek działa szkodliwie na tarczycę, jest niedozwolony dla dzieci poniżej 6 miesięcy.
W trosce o bezpieczeństwo i standaryzację jakości, wprowadzono certyfikat GMP+ oraz ISO 9001, które są już w naszej firmie od dawna.