Nawozy
Produkty
Azotan amonu
Azotan magnezu
Azotan manganu roztwór
Azotan potasu
Azotan sodu
Azotan wapnia
Azotan wapnia roztwór
Azotyn sodu
Boroetanoloamina
Chelat cynku EDTA Zn 15%
Chelat manganu EDTA Mn 13%
Chelat miedzi EDTA Cu 15%
Chelat żelaza DTPA Fe 7%
Chelat żelaza DTPA Fe 11%
Chelat żelaza EDDHSA Fe 6%
Chelat żelaza EDTA Fe 13%
Chlorek cynku
Chlorek kobaltu
Chlorek magnezu sześciowodny
Chlorek manganu czterowodny
Chlorek manganu roztwór 40%
Chlorek miedzi dwuwodny
Chlorek miedzi roztwór 40%
Chlorek potasu
Chlorek wapnia bezwodny
Chlorek wapnia dwuwodny
Chlorek wapnia sześciowodny
Chlorek wapnia roztwór ok. 38%
Cholesterol
Czteroboran sodu bezwodny
Czteroboran sodu pięciowodny
Czteroboran sodu dziesięciowodny
Dietanoloamina
Dietonolomina 80%
Dietanoloamina 85%
Dietanoloamina 90%
Dietanoloamina 100%
Etanoloamina
Etanoloamina 80%
Etanoloamina 85%
Etanoloamina 90%
Etanoloamina 100%
Formalina
Fosforan diamonowy
Fosforan jednowapniowy jednowodny
Fosforan mocznika
Fosforan monoamonowy
Fosforan monopotasowy
Fosforan monosodowy bezwodny
Fosforan monosodowy dwuwodny
Fosforan trisodowy dwunastowodny
Fosforyn potasu
Gliceryna
Gliceryna 80%
Gliceryna 96%
Gliceryna 99,5%
Glicyna
Glikol monoetylenowy
Glikol trietylenowy
Glikol monopropylenowy
Kwas azotowy
Kwas azotowy 55%
Kwas azotowy 65%
Kwas borowy
Kwas fosforowy 72%, 75%, 85%
Kwas l-askorbinowy
Kwas l-asparaginowy
Kwas octowy 50%, 80%
Kwas siarkowy 98%
Kwas solny 33%, 37%
Kwas wersenowy
Mocznik
Molibdenian amonu
Molibdenian sodu
Nadtlenek wodoru 35%, 50%, 60%
Ośmioboran dwusodowy czterowodny
Parafina stała (granulowana, tafle)
Parafina ciekła lekka
Parafina ciekła ciężka
Polifosforan amonu
Podchloryn sodu
Siarczan amonu
Siarczan cynku jednowodny
Siarczan cynku siedmiowodny
Siarczan magnezu jednowodny
Siarczan magnezu siedmiowodny
Siarczan manganu
Siarczan miedzi pięciowodny
Siarczan potasu rozpuszczalny
Siarczan sodu bezwodny
Siarczan żelaza jednowodny
Siarczan żelaza siedmiowodny
Siarka granulowana, mielona
Tiosiarczan amonu roztwór 56-58%
Tiosiarczan amonu stały
Tlenochlorek miedzi 50%
Trietanoloamina 80%, 85%, 90%, 100%
Wersenian czterosodowy roztwór ok. 39%
Wersenian czterosodowy stały
Wersenian pięciosodowy roztwór 40%
Wersenian trisodowy roztwór
Węglan wapnia
Woda amoniakalna
Wodorotlenek potasu roztwór
Wodorotlenek potasu stały
Wodorotlenek sodu roztwór
Wodorotlenek sodu stały (płatki, granulki)
Opis kategorii
Nawozy są to środki używane w uprawie roślin, celem zwiększenia wysokości i jakości plonowania dzięki wzbogaceniu gleby w składniki pokarmowe niezbędne dla roślin i polepszeniu jej właściwości fizycznych, fizykochemicznych, chemicznych i biologicznych, pochodzenia mineralnego lub organicznego. Cały ten proces nazywamy nawożeniem. Nawozami są również produkty przeznaczone do zwiększania żyzności stawów rybnych.
W zależności od nawozu, zawarte w nim składniki pokarmowe mogą być w formie bezpośrednio przyswajalnej przez rośliny lub też dopiero po przemianach zachodzących w glebie, przez co działanie nawozów może trwać w ciągu jednego roku nawożenia lub nawet 3-5 następnych lat (np. wióry rogowe na ciężkich glebach). Czasem składniki pokarmowe w wyniku przemian glebowych przechodzą w formę trudniej przyswajalną lub całkowicie nieprzyswajalną dla roślin.
- Nawozy mineralne, wysokoprocentowe, zawierają proste, bezpośrednio przyswajalne dla roślin lub po niewielkich tylko przemianach w glebie związki chemiczne; surowcami do produkcji są kopaliny, rudy, odpady przemysłu hutniczego, także odpady pochodzenia zwierzęcego; niektóre poprawiają strukturę gleby, zmieniają jej odczyn, usuwają toksyczne substancje; wyróżnia się nawozy:
-azotowe, najważniejsze z nawozów mineralnych, dzielą się na:
-saletrzane,
-amonowe,
-saletrzano-amonowe,
-amidowe,
-roztwory azotowe,
-azotowe o spowolnionym działaniu.
-fosforowe,
-potasowe,
-magnezowe,
-siarkowe,
-mikroelementowe,
-wieloskładnikowe.
2. Nawozy wapniowe i wapniowo-magnezowe:
-tlenkowe,
-węglanowe.
3. Nawozy naturalne:
-obornik,
-gnojówka,
-gnojowica,
-pomiot ptasi,
-guano.
4. Nawozy organiczne:
-kompost,
-biohumus,
-na bazie żywych alg (hodowlanych).
5. Nawozy niekonwencjonalne, w tym nawozy:
-pochodzenia komunalnego,
-pochodzenia przemysłowego.
Nawozy można także podzielić ze względu na ich stan skupienia na: stałe i ciekłe.
Współpracujemy z wieloma wiodącymi producentami zagranicznymi jak i krajowymi, dzięki czemu oferujemy produkty są stałej oraz wysokiej jakości. Spełniają one wszystkie wymogi nawet najbardziej wymagających producentów chemii ogrodniczej.
W trosce o bezpieczeństwo i standaryzację jakości, wprowadzono certyfikat GMP+ oraz ISO 9001, które są już w naszej firmie od dawna.