Oferta
Wodorowęglan sodu
Inne nazwy: Kwaśny węglan sodu, soda kwaśna
Identyfikator produktu | Wodorowęglan sodu |
Branże | Chemia gospodarcza, Surowce A-Z, Kleje, oleje, smary, Przemysł spożywczy, Przemysł paszowy |
Surowce chemiczne | Substancje A-Z, Pozostałe |
Nr CAS | 144-55-8 |
Nr WE | 205-633-8 |
Wzór chemiczny | NaHCO3 |
Masa molowa | 210,14 g/mol |
Postać fizyczna | Proszek lub kryształy barwy białej |
Kod taryfy celnej | 28363000 |
Właściwości fizyczne i chemiczne | |
Zapach | Bezwonny |
pH | 8,6 (5 % roztwór wodny) |
Temperatura topnienia/krzepnięcia | 270°C |
Temperatura wrzenia/zakres | 93,4 g/l (20°C, przy ph = 8,4) |
Gęstość względna | 2,21-2,23 (20°C) |
Wodorowęglan sodu nieorganiczny związek chemiczny, w laboratorium otrzymywany poprzez dodanie dwutlenku węgla do węglanu sodu. W przemyśle otrzymywany tzw. metodą Solvaya.
Soda jest znana od starożytności- 3500 lat p.n.e w Egipcie stosowano ją w mumifikacji zwłok oraz jako środek czyszczący. Jej użyteczność trwa aż do dziś, a uniwersalność sody jest znana większości branż. Soda naturalnie występuje w oceanach, glebie. Powstaje także w wyniku odparowywania jezior w obszarach pustynnych. Wodorowęglan sodu jest wydobywany z głębi ziemi w postaci sody śnieżnej, która ulega dalszym przekształceniom do znanej nam postaci sody.
Wodorowęglan sodu jest w pełni biodegradowalny i bezpieczny dla organizmu człowieka. Ma wiele korzystnych właściwości m.in pochłania zapachy, wilgoć, zmiękcza wodę. Co więcej ma właściwości przeciwgrzybiczne.
Zastosowanie sody oczyszczonej jest bardzo szerokie, oto kilka z nich:
- składnik pasz dla zwierząt (znacznie zmniejsza ryzyko wystąpienia kwasicy)
- w farmacji: składnik tabletek musujących, leków przywracających równowagę kwasowo-zasadową (pH) organizmu, leków na zgagę nadkwaśność, łagodzi ukąszenia i oparzenia; wstępne badania wskazują także dobry wpływ sody w leczeniu mukowiscydozy poprzez neutralizację kwaśnego odczynu dróg oddechowych w tej chorobie
- w kosmetyce: jako peeling, naturalny antyperspirant, składnik past wybielających do zębów, płynów do płukania jamy ustnej
- w kuchni: jako zamiennik proszku do pieczenia, drożdży; nadaje puszystość wypiekom, omletom, zmiękcza mięso, dodawany do napojów musujących. Soda dodana do kotletów schabowych nada panierce większej chrupkości, a szczypta sody ratuje potrawy przed nadmierną kwaśnością. Szczypta sody dodanej do gotowanych zielonych warzyw utrzymuje ich kolor zdecydowanie dłużej
- w gospodarstwie domowym: soda usuwa wiele zanieczyszczeń nie rysując przy tym powierzchni. Stosowana do usuwania zapachu w lodówce, spalenizny z garnków, udrażniania kanalizacji, soda zmiękczając wodę może zastępować płyn do płukania tkanin.