tel: +48 817565520
pl en ru

Oferta

Osoba kontaktowa

Anna Pawliczuk
tel. 81 756 55 13
fax: 81 756 55 10
kom. 603 556 030
anna.pawliczuk@centro-chem.pl

Katarzyna Kosienkowska
tel. 81 756 55 22
kom. 882 029 143
katarzyna.kosienkowska@centro-chem.pl

Iwona Szczypińska
tel. 81 756 55 02
fax: 81 756 55 10
kom. 607 809 722
iwona@centro-chem.pl

Beata Piszel
tel. 81 756 55 07
fax: 81 756 55 08
kom. 603 038 099
beata.piszel@centro-chem.pl

Alicja Zawadowicz
tel. 81 751 09 78
fax: 81 756 55 10
kom. 607 050 642
alicja.zawadowicz@centro-chem.pl

Joanna Kowalska
tel. 81 756 55 08
kom. 734 217 965
joanna.kowalska@centro-chem.pl

 

 

Wodorowęglan sodu

Inne nazwy: Kwaśny węglan sodu, soda kwaśna

Identyfikator produktu Wodorowęglan sodu
Branże Chemia gospodarcza, Surowce A-Z, Kleje, oleje, smary, Przemysł spożywczy, Przemysł paszowy
Surowce chemiczne Substancje A-Z, Pozostałe
Nr CAS 144-55-8
Nr WE 205-633-8
Wzór chemiczny NaHCO3
Masa molowa 210,14 g/mol
Postać fizyczna Proszek lub kryształy barwy białej
Kod taryfy celnej 28363000
Właściwości fizyczne i chemiczne
Zapach Bezwonny
pH 8,6 (5 % roztwór wodny)
Temperatura topnienia/krzepnięcia 270°C
Temperatura wrzenia/zakres 93,4 g/l (20°C, przy ph = 8,4)
Gęstość względna 2,21-2,23 (20°C)

Wodorowęglan sodu nieorganiczny związek chemiczny, w laboratorium otrzymywany poprzez dodanie dwutlenku węgla do węglanu sodu. W przemyśle otrzymywany tzw. metodą Solvaya.

Soda jest znana od starożytności- 3500 lat p.n.e w Egipcie stosowano ją w mumifikacji zwłok oraz jako środek czyszczący. Jej użyteczność trwa aż do dziś, a uniwersalność sody jest znana większości branż. Soda naturalnie występuje w oceanach, glebie. Powstaje także w wyniku odparowywania jezior w obszarach pustynnych. Wodorowęglan sodu jest wydobywany z głębi ziemi w postaci sody śnieżnej, która ulega dalszym przekształceniom do znanej nam postaci sody.

Wodorowęglan sodu jest w pełni biodegradowalny i bezpieczny dla organizmu człowieka. Ma wiele korzystnych właściwości m.in pochłania zapachy, wilgoć, zmiękcza wodę. Co więcej ma właściwości przeciwgrzybiczne.

Zastosowanie sody oczyszczonej jest bardzo szerokie, oto kilka z nich:

  • składnik pasz dla zwierząt (znacznie zmniejsza ryzyko wystąpienia kwasicy)

  • w farmacji: składnik tabletek musujących, leków przywracających równowagę kwasowo-zasadową (pH) organizmu, leków na zgagę  nadkwaśność, łagodzi ukąszenia i oparzenia; wstępne badania wskazują także dobry wpływ sody w leczeniu mukowiscydozy poprzez neutralizację kwaśnego odczynu dróg oddechowych w tej chorobie

  • w kosmetyce: jako peeling, naturalny antyperspirant, składnik past wybielających do zębów, płynów do płukania jamy ustnej

  • w kuchni: jako zamiennik proszku do pieczenia, drożdży; nadaje puszystość wypiekom, omletom, zmiękcza mięso, dodawany do napojów musujących. Soda dodana do kotletów schabowych nada panierce większej chrupkości, a szczypta sody ratuje potrawy przed nadmierną kwaśnością. Szczypta sody dodanej do gotowanych zielonych warzyw utrzymuje ich kolor zdecydowanie dłużej

  • w gospodarstwie domowym: soda usuwa wiele zanieczyszczeń nie rysując przy tym powierzchni. Stosowana do usuwania zapachu w lodówce, spalenizny z garnków, udrażniania kanalizacji, soda zmiękczając wodę może zastępować płyn do płukania tkanin.