tel: +48 81 756 55 20
pl en ru cs

Oferta

Osoba kontaktowa

Beata Piszel
kom. 603 038 099
beata.piszel@centro-chem.pl

Alicja Zawadowicz
kom. 607 050 642
alicja.zawadowicz@centro-chem.pl

Bożena Bartoszek
kom. 728 408 661
bozena.bartoszek@centro-chem.pl

Anna Pawliczuk
kom. 603 556 030
anna.pawliczuk@centro-chem.pl

 

Mentol

Inne nazwy: L-mentol

Identyfikator produktu Mentol
Branże Kosmetyka, Surowce A-Z, Przemysł spożywczy, Przemysł paszowy
Surowce chemiczne Substancje A-Z, Pozostałe
Nr CAS 2216-51-5
Nr WE 218-690-9
Wzór chemiczny C10H20O
Masa molowa 156,27 g/mol
Postać fizyczna Białe kryształy
Kod taryfy celnej 29061100
Właściwości fizyczne i chemiczne
Zapach Charakterystyczny, miętowy
Temperatura topnienia/krzepnięcia 41 - 44oC.
Temperatura wrzenia/zakres 212 - 216oC.
Gęstość względna 0,89 g/cm3
Rozpuszczalność w wodzie ok.0,4 g/l

 Mentol jest alkoholem z grupy terpenów po raz pierwszy wyizolowanym pod koniec XVII w. Mentol uzyskuje się z mięty pieprzowej i innych gatunków mięty (np. mięty japońskiej). Na szeroką skalę wykorzystywany jest m.in. preparatach farmaceutycznych i bardzo często stanowi istotny składnik olejków eterycznych.

Mentol, inaczej L-mentol, jest organicznym związkiem chemicznym o właściwościach oleistych i przezroczystych. Jest on biały i ma charakterystyczny, orzeźwiający zapach.

Metol jest ciałem stałym - ma postać bezbarwnych kryształów o charakterystycznym, orzeźwiającym, miętowym zapachu. Mentol bardzo łatwo rozpuszcza się w 96% etanolu, olejach i parafinie, znacznie trudniej w glicerynie, a w wodzie jest praktycznie nierozpuszczalny.

Mentol znajduje swoje zastosowanie w:

  • w przemyśle kosmetycznym- mentol jest często używany jako składnik w produktach do pielęgnacji skóry i ust, takich jak balsamy do ust i kremy do twarzy, ponieważ działa jako środek chłodzący i orzeźwiający. Charakterystyczny zapach mentolu jest wykorzystywany podczas wytwarzania kompozycji zapachowych kosmetyków (szamponów, płynów do kąpieli i pod prysznic, chusteczek higienicznych), perfum czy środków czyszczących (płyny do naczyń, środki piorące, płyny do podłóg). Mentol znajduje się często w składzie produktów po opalaniu, które przynoszą ulgę podrażnionej słońcem skórze.
  • w przemyśle spożywczym- mentol jest dodawany do gum do żucia, cukierków i innych produktów o smaku miętowym, aby nadać im charakterystyczny, orzeźwiający smak.
  • w przemyśle farmaceutycznym- jest on skutecznym środkiem znieczulającym i antyseptycznym co powoduje, że jest składnikiem maści, plastrów, które pomagają złagodzić ból i zapobiegać infekcjom.
  • w przemyśle paszowym, Mentol jest dodawany jako dodatek do pasz dla zwierząt, aby poprawić ich właściwości smakowe

    Czy wiesz, że... 

    Mentol utrudnia wnikanie jonów wapnia przez membranę komórki, co jest sygnałem hamującym odczuwanie ciepła przez termoreceptory. Pobudzane sa wyłącznie receptory odpowiedzialne za odczuwanie zimna.