tel: +48 817565520
pl en ru

Oferta

Osoba kontaktowa

Bożena Bartoszek
tel. 81 756 55 26
fax: 81 756 55 08
bozena.bartoszek@centro-chem.pl

Emilia Cieślik
tel. 81 756 55 16
fax: 81 756 55 08
kom. 607 858 707
emilia.cieslik@centro-chem.pl

Maria Grzesiak
tel. 81 751 09 76
fax: 81 756 55 08
kom. 661 414 402
maria.grzesiak@centro-chem.pl

Katarzyna Kosienkowska
tel. 81 756 55 22
kom. 882 029 143
katarzyna.kosienkowska@centro-chem.pl

Joanna Kowalska
tel. 81 756 55 08
kom. 734 217 965
joanna.kowalska@centro-chem.pl

Anna Pawliczuk
tel. 81 756 55 13
fax: 81 756 55 08
kom. 603 556 030
anna.pawliczuk@centro-chem.pl

Beata Piszel
tel. 81 756 55 07
fax: 81 756 55 08
kom. 603 038 099
beata.piszel@centro-chem.pl

Iwona Szczypińska
tel. 81 756 55 02
fax: 81 756 55 10
kom. 607 809 722
iwona@centro-chem.pl

Karolina Wojtyniak
tel. 81 756 55 22
fax: 81 756 55 08
kom. 608 552 575
karolina@centro-chem.pl

Alicja Zawadowicz
tel. 81 751 09 78
fax: 81 756 55 10
kom. 607 050 642
alicja.zawadowicz@centro-chem.pl

Monika Zawadowicz
tel. 81 756 55 31
fax: 81 756 55 08
kom. 603 503 840
monika.zawadowicz@centro-chem.pl

Jolanta Żmijan
tel. 81 759 60 07
kom. 601 361 549
jolanta@centro-chem.pl

 

Węglan potasu

Inne nazwy: brak

Identyfikator produktu Węglan potasu
Branże Surowce A-Z, Szkło i ceramika, Ogrodnictwo
Surowce chemiczne Substancje A-Z, Sole kwasu węglowego - węglany, Związki węgla, Związki potasu
Nr CAS 584-08-7
Nr WE 209-529-3
Wzór chemiczny K2CO3
Masa molowa 138,21 g/mol
Postać fizyczna Ciało stałe koloru białego
Kod taryfy celnej 28364000
Właściwości fizyczne i chemiczne
Zapach Bez zapachu
pH 11,5 – 12,5 (50 g/l H2O, 25°C)
Temperatura topnienia/krzepnięcia 891°C
Gęstość względna 2270 – 2430 kg/m3
Rozpuszczalność w wodzie 110 g/l (20°C)

Węglan potasu (K2CO3) należy do nieorganicznych związków chemicznych. Ma postać proszku w kolorze białym; dobrze rozpuszczalny w wodzie, bez zapachu; o właściwościach higroskopijnych. 

Węglan potasu jest znany już od czasów antycznych w formie tzw. potażu, otrzymywanego z popiołu drzewnego. Pod koniec XVIII wieku w Ameryce Północnej wykorzystywano ten związek jako środek spulchniający np. chleb. Obecnie otrzymywanie węglanu potasu następuje w wyniku reakcji wodorotlenku potasu z dwutlenkiem węgla.

Wszystkie sole węglanowe znajdują się na liście FDA jako bezpieczne.

Zastosowanie:

  • sadownictwo i rolnictwo- stosowany prewencyjnie i w celu zahamowania rozwoju szarej pleśni, parcha jabłoni czy mączniaka prawdziwego.Co więcej węglan potasu stanowi składnik pasz dla zwierząt w celu zaspokojenia zapotrzebowania na potas zwierząt gospodarskich

  • przemysł szklarski przy produkcji szkła optycznego i oświetleniowego, naczyń żaroodpornych, wysokiej jakości szkła kryształowego i laboratoryjnego

  • przemysł ceramiczny

  • produkcja środków piorących, mydeł, szamponów

  • przemysł spożywczy- składnik galaretek, czekolady holenderskiej, element stosowany w kuchni azjatyckiej i chińskiej; regulator kwasowości, stabilizator. Węglany potasu opisywane są na etykietach żywności jako E501, E501a (węglan potasu), E501b (wodorowęglan potasu)

  • produkcja farb i pigmentów

  • produkcja wina (węglan potasu obniża kwasowość wina).