Oferta
Węglan potasu
Inne nazwy: brak
Identyfikator produktu | Węglan potasu |
Branże | Surowce A-Z, Szkło i ceramika, Ogrodnictwo |
Surowce chemiczne | Substancje A-Z, Sole kwasu węglowego - węglany, Związki węgla, Związki potasu |
Nr CAS | 584-08-7 |
Nr WE | 209-529-3 |
Wzór chemiczny | K2CO3 |
Masa molowa | 138,21 g/mol |
Postać fizyczna | Ciało stałe koloru białego |
Kod taryfy celnej | 28364000 |
Właściwości fizyczne i chemiczne | |
Zapach | Bez zapachu |
pH | 11,5 – 12,5 (50 g/l H2O, 25°C) |
Temperatura topnienia/krzepnięcia | 891°C |
Gęstość względna | 2270 – 2430 kg/m3 |
Rozpuszczalność w wodzie | 110 g/l (20°C) |
Węglan potasu (K2CO3) należy do nieorganicznych związków chemicznych. Ma postać proszku w kolorze białym; dobrze rozpuszczalny w wodzie, bez zapachu; o właściwościach higroskopijnych.
Węglan potasu jest znany już od czasów antycznych w formie tzw. potażu, otrzymywanego z popiołu drzewnego. Pod koniec XVIII wieku w Ameryce Północnej wykorzystywano ten związek jako środek spulchniający np. chleb. Obecnie otrzymywanie węglanu potasu następuje w wyniku reakcji wodorotlenku potasu z dwutlenkiem węgla.
Wszystkie sole węglanowe znajdują się na liście FDA jako bezpieczne.
Zastosowanie:
- sadownictwo i rolnictwo- stosowany prewencyjnie i w celu zahamowania rozwoju szarej pleśni, parcha jabłoni czy mączniaka prawdziwego.Co więcej węglan potasu stanowi składnik pasz dla zwierząt w celu zaspokojenia zapotrzebowania na potas zwierząt gospodarskich
- przemysł szklarski przy produkcji szkła optycznego i oświetleniowego, naczyń żaroodpornych, wysokiej jakości szkła kryształowego i laboratoryjnego
- przemysł ceramiczny
- produkcja środków piorących, mydeł, szamponów
- przemysł spożywczy- składnik galaretek, czekolady holenderskiej, element stosowany w kuchni azjatyckiej i chińskiej; regulator kwasowości, stabilizator. Węglany potasu opisywane są na etykietach żywności jako E501, E501a (węglan potasu), E501b (wodorowęglan potasu)
- produkcja farb i pigmentów
- produkcja wina (węglan potasu obniża kwasowość wina).