Oferta
Sorbinian potasu
Inne nazwy: Sól potasowa kwasu 2,4 heksadienowego
Identyfikator produktu | Sorbinian potasu |
Branże | Kosmetyka, Surowce A-Z, Przemysł spożywczy, Przemysł paszowy |
Surowce chemiczne | Substancje A-Z, Sole - inne |
Nr CAS | 24634-61-5 |
Nr WE | 24634-61-5 |
Wzór chemiczny | C6H7KO2 |
Masa molowa | 150,22 g/mol |
Postać fizyczna | Ciało stałe koloru białego |
Kod taryfy celnej | 29161995 |
Właściwości fizyczne i chemiczne | |
Zapach | Bez zapachu |
pH | 8-11 (1400 g/l H2O w 20°C) |
Gęstość względna | 1,36 g/cm3 (20°C) |
Rozpuszczalność w wodzie | 1400 g/l (20°C) |
Sorbinian potasu to sól potasowa kwasu sorbinowego, naturalnie występująca w owocach jarząbu pospolitego. Obecnie związek ten pozyskiwany jest w laboratoriach metodą chemiczną. Ma postać białego krystalicznego proszku. Po raz pierwszy wykryty został w latach 60. XIX wieku, otrzymywany na skalę przemysłową od lat 50. XX wieku.
Sorbinian potasu powszechnie stosowany jest jako substancja konserwująca (przedłuża trwałość produktów, zapobiega rozwojowi grzybów, pleśni i drożdży) w żywności i przemyśle, o symbolu E202. Związek ten łatwo rozpuszcza się w wodzie, gdzie przekształca się w kwas sorbinowy. Ma on właściwości konserwujące z uwagi na hamowanie aktywności enzymów- dehydrogenaz. Sorbinian potasu uznawany jest za bezpieczny dla zdrowia człowieka. Dawka dzienna nie powinna przekraczać 25 mg na kg masy ciała człowieka. Oznacza to, że przeciętna osoba o masie 70 kilogramów może go spożyć 1750 mg. Opisywana substancja nie ma właściwości bakteriobójczych, dlatego też sorbinian potasu często występuje z benzoesanem sodu. Istnieją jednak badania wskazujące na to, że długotrwałe spożywanie sorbinianu potasu w większych dawkach może powodować uszkodzenia DNA.
Zastosowanie sorbinianu potasu:
- przemysł spożywczy: stosowany jako konserwant żywności. Znajdziemy go w napojach gazowanych, słodyczach, serach, winach, kapuście kiszonej, wypiekach, konserwach, pieczywie, wyrobach garmażeryjnych i wielu innych.
- przemysł kosmetyczny: dodawany do balsamów do ciała, kremów, szamponów, odzywek do włosów (przedłuża trwałość produktu, zapobiega namnażaniu się mikorogranizmów)
- winiarstwo: sorbinian zatrzymuje proces fermentacji podczas produkcji wina, zapobiega także wznowieniu fermentacji w gotowych do dystrybucji butelkach z winem.
- gospodarstwo domowe: do samodzielnego wędzenia ryb, serów czy mięs, przedłuża trwałość produktów żywnościowych , dodawany do detergentów
- przemysł tytoniowy: w produkcji e-papierosów