tel: +48 81 756 55 20
pl en ru cs

Oferta

Osoba kontaktowa

Beata Piszel
kom. 603 038 099
beata.piszel@centro-chem.pl

Alicja Zawadowicz
kom. 607 050 642
alicja.zawadowicz@centro-chem.pl

Bożena Bartoszek
kom. 728 408 661
bozena.bartoszek@centro-chem.pl

Anna Pawliczuk
kom. 603 556 030
anna.pawliczuk@centro-chem.pl

 

Sorbinian potasu

Inne nazwy: Sól potasowa kwasu 2,4 heksadienowego

Identyfikator produktu Sorbinian potasu
Branże Kosmetyka, Surowce A-Z, Przemysł spożywczy, Przemysł paszowy
Surowce chemiczne Substancje A-Z, Sole - inne
Nr CAS 24634-61-5
Nr WE 24634-61-5
Wzór chemiczny C6H7KO2
Masa molowa 150,22 g/mol
Postać fizyczna Ciało stałe koloru białego
Kod taryfy celnej 29161995
Właściwości fizyczne i chemiczne
Zapach Bez zapachu
pH 8-11 (1400 g/l H2O w 20°C)
Gęstość względna 1,36 g/cm3 (20°C)
Rozpuszczalność w wodzie 1400 g/l (20°C)

Sorbinian potasu to sól potasowa kwasu sorbinowego, naturalnie występująca w owocach jarząbu pospolitego. Obecnie związek ten pozyskiwany jest w laboratoriach metodą chemiczną. Ma postać białego krystalicznego proszku. Po raz pierwszy wykryty został w latach 60. XIX wieku, otrzymywany na skalę przemysłową od lat 50. XX wieku.  

Sorbinian potasu powszechnie stosowany jest jako substancja konserwująca (przedłuża trwałość produktów, zapobiega rozwojowi grzybów, pleśni i drożdży) w żywności i przemyśle, o symbolu E202. Związek ten łatwo rozpuszcza się w wodzie, gdzie przekształca się w kwas sorbinowy. Ma on właściwości konserwujące z uwagi na hamowanie aktywności enzymów- dehydrogenaz. Sorbinian potasu uznawany jest za bezpieczny dla zdrowia człowieka. Dawka dzienna nie powinna przekraczać 25 mg na kg masy ciała człowieka. Oznacza to, że przeciętna osoba o masie 70 kilogramów może go spożyć 1750 mg. Opisywana substancja nie ma właściwości bakteriobójczych, dlatego też sorbinian potasu często występuje z benzoesanem sodu. Istnieją jednak badania wskazujące na to, że długotrwałe spożywanie sorbinianu potasu w większych dawkach może powodować uszkodzenia DNA. 

Zastosowanie sorbinianu potasu:

  • przemysł spożywczy: stosowany jako konserwant żywności. Znajdziemy go w napojach gazowanych, słodyczach, serach, winach, kapuście kiszonej, wypiekach, konserwach, pieczywie, wyrobach garmażeryjnych i wielu innych.

  • przemysł kosmetyczny: dodawany do balsamów do ciała, kremów, szamponów, odzywek do włosów (przedłuża trwałość produktu, zapobiega namnażaniu się mikorogranizmów)

  • winiarstwo: sorbinian zatrzymuje proces fermentacji podczas produkcji wina,  zapobiega także wznowieniu fermentacji w gotowych do dystrybucji butelkach z winem.

  • gospodarstwo domowe: do samodzielnego wędzenia ryb, serów czy mięs, przedłuża trwałość produktów żywnościowych , dodawany do detergentów

  • przemysł tytoniowy: w produkcji e-papierosów