tel: +48 817565520
pl en ru

Oferta

Osoba kontaktowa

Anna Pawliczuk
tel. 81 756 55 13
fax: 81 756 55 10
kom. 603 556 030
anna.pawliczuk@centro-chem.pl

Katarzyna Kosienkowska
tel. 81 756 55 22
kom. 882 029 143
katarzyna.kosienkowska@centro-chem.pl

Iwona Szczypińska
tel. 81 756 55 02
fax: 81 756 55 10
kom. 607 809 722
iwona@centro-chem.pl

Beata Piszel
tel. 81 756 55 07
fax: 81 756 55 08
kom. 603 038 099
beata.piszel@centro-chem.pl

Alicja Zawadowicz
tel. 81 751 09 78
fax: 81 756 55 10
kom. 607 050 642
alicja.zawadowicz@centro-chem.pl

Joanna Kowalska
tel. 81 756 55 08
kom. 734 217 965
joanna.kowalska@centro-chem.pl

 

 

Parafina ciekła lekka

Inne nazwy: Olej wazelinowy

Identyfikator produktu Parafina ciekła lekka
Branże Chemia gospodarcza, Nawozy, Kosmetyka, Surowce A-Z, Kleje, oleje, smary, Przemysł farmaceutyczny, Chemia budowlana
Surowce chemiczne Substancje A-Z, Oleje, tłuszcze, woski
Nr CAS 8042-47-5
Nr WE 232-455-8
Postać fizyczna Bezbarwna ciecz
Kod taryfy celnej 27101985
Właściwości fizyczne i chemiczne
Zapach Lekki, charakterystyczny
Temperatura wrzenia/zakres >280°C
Gęstość względna 850 kg/m3 (15°C )
Rozpuszczalność w wodzie Nierozpuszczalny

Parafina ciekła lekka (inne nazwy: parafina płynna, olej wazelinowy )

to wysoko rafinowany olej mineralny stosowany w wielu gałęziach przemysłu. Jest to przezroczysta, bezbarwna, prawie bezwonna i oleista ciecz składająca się z nasyconych węglowodorów pochodzących z ropy naftowej. Dodatkowo ma właściwości izolacyjne, co daje wysoką skuteczność ochrony, np. przed wilgocią. Olej wazelinowy powstaje na bazie silikonu. Karl von Reichenbach niemiecki chemik uznawany jest za pioniera w uzyskiwaniu parafiny. Olej wazelinowy stanowi świetny środek ochronny i środek smarny. Co więcej wykazuje właściwości konserwujące. Olej wazelinowy znajduje szerokie zastosowanie w oliwieniu powierzchni, branży kosmetycznej i farmaceutycznej, chemii budowlanej, branży motoryzacyjnej czy włukienniczej.
Oleje parafinowe spełniają wymagania czystości według Agencji Żywności i Leków (FDA)

Zastosowanie parafiny ciekłej:

  • w kosmetyce (preparaty emulsyjne, takie jak balsamy; szminki, kosmetyki do mikjazu i wiele innych)
  • w przemyśle chemicznym (np. jako wypełniacze)

  • w branży klejów, olejów i smarów

  • w przemyśle farmaceutycznym

  • w przemyśle produkcji preparatów do konserwacji drewna

  • w przemyśle spożywczym – do smarowania nawlekarek i nastrzykiwarek w branży mięsnej, do smarowania dzielarek (tłoków, lejów) i krajalnic (noży, prowadnic) w branży piekarniczej oraz do smarowania noży, walców i etykieciarek w branży opakowaniowej

  • przemyśle drzewnym (konserwacja elementów drewnianych)

  • przemysł tekstylny )produkcja nici i tkanin, bebnówek).

Firma Centro-chem dokłada wszelkich starań by oferowane surowce były najwyższej jakości, spełniające wszelkie stadardy, dostosowane do potrzeb Klienta.