tel: +48 817565520
pl en ru

Oferta

Osoba kontaktowa

Anna Pawliczuk
tel. 81 756 55 13
fax: 81 756 55 10
kom. 603 556 030
anna.pawliczuk@centro-chem.pl

Katarzyna Kosienkowska
tel. 81 756 55 22
kom. 882 029 143
katarzyna.kosienkowska@centro-chem.pl

Iwona Szczypińska
tel. 81 756 55 02
fax: 81 756 55 10
kom. 607 809 722
iwona@centro-chem.pl

Beata Piszel
tel. 81 756 55 07
fax: 81 756 55 08
kom. 603 038 099
beata.piszel@centro-chem.pl

Alicja Zawadowicz
tel. 81 751 09 78
fax: 81 756 55 10
kom. 607 050 642
alicja.zawadowicz@centro-chem.pl

Joanna Kowalska
tel. 81 756 55 08
kom. 734 217 965
joanna.kowalska@centro-chem.pl

 

 

Nadtlenek wodoru 35%, 50%, 60%

Inne nazwy: Woda utleniona

Identyfikator produktu Nadtlenek wodoru 35%, 50%, 60%
Branże Chemia gospodarcza, Nawozy, Kosmetyka, Surowce A-Z, Ogrodnictwo, Przemysł farmaceutyczny, Przemysł spożywczy
Surowce chemiczne Substancje A-Z, Nadtlenki
Nr CAS 7722-84-1
Nr WE 231-765-0
Numer indeksowy 008-003-00-9
Wzór chemiczny H2O2
Masa molowa 34,01 g/mol
Postać fizyczna Bezbarwna ciecz
Kod taryfy celnej 28470000
ADR UN2014
Właściwości fizyczne i chemiczne
Zapach Bez zapachu
pH 1,5 – 4
Temperatura topnienia/krzepnięcia - 33°C (35 % nadtlenek wodoru), -51°C (roztwór 50%), -56°C (roztwór 60%)
Temperatura wrzenia/zakres 108°C (35 % nadtlenek wodoru), 114°C (roztwór 50%), 119°c (roztwór 60%)
Gęstość względna 1,07 g/cm3 (35 % nadtlenek wodoru), 1,195 (roztwór 50%), 1,241 (roztwór 60%)
Rozpuszczalność w wodzie Rozpuszczalna

NADTLENEK WODORU

Nadtlenek wodoru o wzorze sumarycznym H2O2 jest to nieorganiczny związek chemiczny z grupy nadtlenków, jedna z reaktywnych form tlenu. Obecnie otrzymuje się go najczęściej tzw. metodą antrachinonową przez utlenianie 2-etylo-9,10-antracenodiolu gazowym tlenem przepuszczanym przez roztwór tego związku w mieszaninie odpowiednio dobranych rozpuszczalników[6][7]. Nadtlenek oddziela się poprzez ekstrakcję z wodą, zaś pozostały w roztworze 2-etyloantrachinon poddaje się regeneracji poprzez redukcję gazowym wodorem do 2-etylo-9,10-antracenodiolu, katalizowaną palladem osadzonym na odpowiednim nośniku lub związkami niklu. W przemysłowych metodach produkcji cykl obu reakcji (utleniania i redukcji) prowadzi się naprzemiennie. Nadtlenek wodoru w temperaturze pokojowej jest syropowatą, bezbarwną (stężony staje się bladoniebieski) cieczą o temperaturze topnienia −0,44 °C i temperaturze wrzenia około 150 °C. Ma silne właściwości utleniające, wynikające z powstawania w czasie jego rozkładu tlenu atomowego. Jest to substancja żrąca wobec żywych tkanek. Przy kontakcie ze skórą pojawiają się białe martwicze plamy. Czysty nadtlenek wodoru jest niedostępny handlowo, gdyż prawo większości krajów Europy oraz Stanów Zjednoczonych zabrania jego sprzedaży ze względów bezpieczeństwa. W handlu dostępne są maksymalnie 70% roztwory tego związku, i to po spełnieniu specjalnych warunków (przepisy RID i ADR). Najczęstszą postacią handlową jest tak zwany perhydrol, czyli jego 30% roztwór wodny, oraz roztwór 3%, nazywany wodą utlenioną. Woda utleniona jest stosowana do odkażania powierzchownych ran, a po rozcieńczeniu wodą, w stosunku około 1:50, do płukania jamy ustnej w stanach zapalnych. Takie roztwory do bezpośredniego użycia dostępne są w aptekach. Woda utleniona jest też składnikiem preparatów złożonych o podobnym przeznaczeniu. Woda utleniona ma naturalne właściwości hemolityczne, a ponadto może prowadzić do oddzielania się świeżego nabłonka od ziarniny w miejscu zranienia. Roztwory 3–15% są zwykle stosowane jako wybielacz na bazie aktywnego tlenu w środkach chemii gospodarczej, roztwory 3–12% są stosowane we fryzjerstwie do farbowania i rozjaśniania włosów. Perhydrol stosuje się jako silny środek utleniający w przemyśle chemicznym, na przykład do produkcji barwników organicznych, a także inicjatorów nadtlenkowych (w tym heksametylenotriperoksydiaminy oraz trimerycznego i tetramerycznego nadtlenku acetonu).

Współpracujemy z wieloma wiodącymi producentami zagranicznymi jak i krajowymi, dzięki czemu oferowane produkty są stałej oraz wysokiej jakości. Spełniają one wszystkie wymogi nawet najbardziej wymagających producentów przemysłu spożywczego.

W trosce o bezpieczeństwo i standaryzację jakości, wprowadzono certyfikat GMP+oraz ISO 9001, które są już w naszej firmie od dawna.