tel: +48 817565520
pl en ru

Oferta

Osoba kontaktowa

Anna Pawliczuk
tel. 81 756 55 13
fax: 81 756 55 10
kom. 603 556 030
anna.pawliczuk@centro-chem.pl

Katarzyna Kosienkowska
tel. 81 756 55 22
kom. 882 029 143
katarzyna.kosienkowska@centro-chem.pl

Iwona Szczypińska
tel. 81 756 55 02
fax: 81 756 55 10
kom. 607 809 722
iwona@centro-chem.pl

Beata Piszel
tel. 81 756 55 07
fax: 81 756 55 08
kom. 603 038 099
beata.piszel@centro-chem.pl

Alicja Zawadowicz
tel. 81 751 09 78
fax: 81 756 55 10
kom. 607 050 642
alicja.zawadowicz@centro-chem.pl

Joanna Kowalska
tel. 81 756 55 08
kom. 734 217 965
joanna.kowalska@centro-chem.pl

 

 

Kwas cytrynowy bezwodny

Inne nazwy: Kwas 2-hydroksy-1,2,3-propanotrikarboksylowy

Identyfikator produktu Kwas cytrynowy bezwodny
Branże Chemia gospodarcza, Kosmetyka, Surowce A-Z, Kleje, oleje, smary, Ogrodnictwo, Przemysł farmaceutyczny, Przemysł spożywczy, Przemysł paszowy
Surowce chemiczne Substancje A-Z, Kwasy
Nr CAS 77-92-9
Nr WE 201-069-1
Wzór chemiczny C6H8O7
Masa molowa 192,12 g/mol
Postać fizyczna Krystaliczne ciało stałe koloru białego
Kod taryfy celnej 29181400
Właściwości fizyczne i chemiczne
Zapach Bez zapachu
pH 1,7 (100 g/l)
Temperatura topnienia/krzepnięcia 153°C (1013 hPa)
Gęstość względna 1,665 g/cm3 (20°C)
Rozpuszczalność w wodzie 590 g/l (20°C)
Rozpuszczalność w innych rozpuszczalnikach Rozpuszczalny w alkoholu

Kwas cytrynowy to organiczny związek chemiczny z grupy hydroksykwasów karboksylowych. Zawiera 3 grupy karboksylowe. Kwas cytrynowy jest uważany za związek bezpieczny, jednak może powodować uszkodzenia oczu w przypadku bezpośredniego kontaktu. Kwas cytrynowy występuje w niewielkich ilościach w większości organizmów żywych, gdyż spełnia ważną rolę w metabolizmie węglowodanów. Jego forma zjonizowana (cytrynian) jest ważnym produktem przejściowym w cyklu Krebsa (zwanym stąd cyklem kwasu cytrynowego). W większych ilościach występuje w niektórych owocach, np. w cytrynach, w których stanowi nawet do 8% suchej masy (co odpowiada 0,65% masy świeżej cytryny) ale także w innych owocach m.in. w kiwi, truskawkach, czarnych i czerwonych porzeczkach, jagodach, malinach, borówkach lub w warzywach takich jak buraki cukrowe i pomidory. W przemyśle kwas cytrynowy jest otrzymywany głównie przez fermentację cytrynową na pożywce z oczyszczonego cukru lub hydrolizatu skrobi za pomocą kultur kropidlaka czarnego (Aspergillus niger) hodowanego na podłożu o początkowym pH 2,5–3,5. Kwas cytrynowy znalazł szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym oznaczony jako E330 , farmaceutyce, chemii gospodarczej, kosmetyce, przemyśle paszowym, ogrodnictwie oraz klejach, olejach i smarach.

Zastosowanie:

  • regulator kwasowości,
  • przeciwutleniacz w przemyśle spożywczym,
  • stabilizator i składnik smakowy,
  • utrwalacz barwy produktów mlecznych z owocami, produktów mięsnych, napojów bogatych we flawonoidy i antocyjany,
  • czynnik chelatujący,
  • środek konserwujący,
  • kwasowy środek myjący w różnych procesach czyszczących,
  • środek wybielający i złuszczający stosowany w kosmetyce.

W trosce o bezpieczeństwo i standaryzację jakości, wprowadzono certyfikat GMP+ oraz ISO 9001, które są już w naszej firmie od dawna.