tel: 81 756 55 20
pl en ru cs

Oferta

Osoba kontaktowa

Zespół Obsługi Klienta
+48 603 134 003
handel@centro-chem.pl

 

DLACZEGO WARTO ZAMAWIAĆ SUROWCE CHEMICZNE W CENTRO-CHEM?

1. Dostępność towaru
większość surowców chemicznych posiadamy od ręki

2. Szybka i bezpieczna dostawa
dzięki własnej flocie 15 aut ciężarowych

3. Sprawdzona jakość surowców chemicznych
ISO, GMP+, AEO, zgodność z REACH

4. Dogodne opakowanie i możliwość personalizacji etykiety
wybierz opakowanie, jakiego potrzebujesz

5. Ryzyko ograniczone do minimum
W pełni kontrolujemy łańcuch dostaw - dzięki własnej flocie, magazynom, składom celnym. Nasze doswiadczenie sięga 1998 roku. Współpracujemy z 2000 Klientami z 35 rynków globalnych. Posiadamy wysoki rating kredytowy - 3A1 wg agencji Dun & Bradstreet.

 

 

Kwas cytrynowy bezwodny

Inne nazwy: Kwas 2-hydroksy-1,2,3-propanotrikarboksylowy

Identyfikator produktu Kwas cytrynowy bezwodny
Branże Chemia gospodarcza, Kosmetyka, Surowce A-Z, Kleje, oleje, smary, Ogrodnictwo, Przemysł farmaceutyczny, Przemysł spożywczy, Przemysł paszowy
Surowce chemiczne Substancje A-Z, Kwasy
Nr CAS 77-92-9
Nr WE 201-069-1
Wzór chemiczny C6H8O7
Masa molowa 192,12 g/mol
Postać fizyczna Krystaliczne ciało stałe koloru białego
Kod taryfy celnej 29181400
Właściwości fizyczne i chemiczne
Zapach Bez zapachu
pH 1,7 (100 g/l)
Temperatura topnienia/krzepnięcia 153°C (1013 hPa)
Gęstość względna 1,665 g/cm3 (20°C)
Rozpuszczalność w wodzie 590 g/l (20°C)
Rozpuszczalność w innych rozpuszczalnikach Rozpuszczalny w alkoholu

Kwas cytrynowy

to organiczny związek chemiczny z grupy hydroksykwasów karboksylowych. Zawiera 3 grupy karboksylowe. Kwas cytrynowy występuje w niewielkich ilościach w większości organizmów żywych, gdyż spełnia ważną rolę w metabolizmie węglowodanów. Jego forma zjonizowana (cytrynian) jest ważnym produktem przejściowym w cyklu Krebsa (zwanym stąd cyklem kwasu cytrynowego). W większych ilościach występuje w niektórych owocach, np. w cytrynach, w których stanowi nawet do 8% suchej masy (co odpowiada 0,65% masy świeżej cytryny) ale także w innych owocach m.in. w kiwi, truskawkach, porzeczkach lub w warzywach takich jak buraki cukrowe i pomidory.

W przemyśle kwas cytrynowy jest otrzymywany głównie przez fermentację cytrynową na pożywce z oczyszczonego cukru lub hydrolizatu skrobi za pomocą kultur kropidlaka czarnego (Aspergillus niger) hodowanego na podłożu o początkowym pH 2,5–3,5. 

Zastosowanie:

  • regulator kwasowości,
  • przeciwutleniacz w przemyśle spożywczym (E330),
  • stabilizator i składnik smakowy,
  • utrwalacz barwy produktów mlecznych z owocami, produktów mięsnych, napojów bogatych we flawonoidy i antocyjany,
  • czynnik chelatujący,
  • środek konserwujący,
  • kwasowy środek myjący w różnych procesach czyszczących,
  • środek wybielający i złuszczający stosowany w kosmetyce.

W trosce o bezpieczeństwo i standaryzację jakości, wprowadzono certyfikat GMP+ oraz ISO 9001, które są już w naszej firmie od dawna.