tel: +48 817565520
pl en ru

Oferta

Osoba kontaktowa

Iwona Szczypińska
tel. 81 756 55 02
fax: 81 756 55 10
kom. 607 809 722
iwona@centro-chem.pl

Monika Zawadowicz
tel. 81 756 55 31
fax: 81 756 55 08
kom. 603 503 840
monika.zawadowicz@centro-chem.pl

Joanna Kowalska
tel. 81 756 55 08
kom. 734 217 965
joanna.kowalska@centro-chem.pl

 

Gliceryna 80%

Inne nazwy: Glicerol, propanotriol

Identyfikator produktu Gliceryna 80%
Branże Farby i lakiery, Chemia gospodarcza, Nawozy, Kosmetyka, Surowce A-Z, Kleje, oleje, smary, Ogrodnictwo, Przemysł farmaceutyczny, Przemysł spożywczy, Przemysł paszowy, Żywice, tworzywa sztuczne, poliuretany
Surowce chemiczne Substancje A-Z, Gliceryna, Alkohole
Nr CAS 56-81-5
Nr WE 200-289-5
Wzór chemiczny C3H8O3
Masa molowa 92,1 g/mol
Postać fizyczna Ciecz koloru brązowego
Właściwości fizyczne i chemiczne
Zapach Specyficzny
pH 5-7
Gęstość względna ~1200 kg/m3 (15°C)
Rozpuszczalność w wodzie Rozpuszczalny

Gliceryna jest to organiczny związek chemiczny z grupy cukroli. Najprostszy trwały alkohol trójwodorotlenowy, który powstaje np. jako substancja uboczna w procesie produkcji mydła. Substancja ta jest gęstą cieczą o barwie od przezroczystej do żółtawej, o syropowatej konsystencji, słodkawym smaku, tłustej w dotyku, bardzo higroskopijną, miesza się bez ograniczeń w wodzie, glikolu propylenowym i alkoholu, ale nie rozpuszcza się w tłuszczach, które to z kolei w glicerynie rozpuszczają się bardzo dobrze. W skali mieszalności rozpuszczalników organicznych, gliceryna stanowi wzorzec najwyższej hydrofilowości o wartości 1, jest silnie hydrofilowa. Surowiec ten ma pH od 5 do 7, a nr CAS gliceryny to 56-81-5. Najogólniej glicerynę można podzielić na naturalna oraz syntetyczną. Naturalna z kolei możemy podzielić na zwierzęcą, wytwarzana z tłuszczu zwierzęcego, oraz roślinną także pozyskiwaną z tłuszczu, jednak pochodzącego z roślin. Najczęściej wykorzystywany jest olej palmowy oraz kokosowy, ponieważ są to najłatwiejsze do pozyskania oleje roślinne.
Gliceryna jest stosowana w bardzo wielu gałęziach przemysłu:
 -kosmetyka,
 -przemysł farmaceutyczny,
 -przemysł paszowy,
 -przemysł spożywczy,
 -nawozy,
 -ogrodnictwo,
 -chemia gospodarcza,
 -farby i lakiery,
 -kleje, oleje, smary,
 -żywice, tworzywa sztuczne, poliuretany.

Gliceryna ma bardzo wiele zastosowań, można stosować ją jako :
 -składnik kremów, pomadek oraz innych artykułów kosmetycznych, ponieważ idealnie nawilża skórę,    dodatkowo gliceryna poprawia elastyczność i gładkość skóry,
 -substancja wysuszająca skórę dzięki silnym właściwościom higroskopijnym, w garbarstwie,
 -ważny surowiec w procesach syntezy wielu związków chemicznych, np. w produkcji mydła,
 -jako gliceryna paszowa, ma bardzo duże znaczenie w prowadzeniu gospodarstw, dzięki zastosowaniu gliceryny paszowej, można uniknąć ketozy u bydła, tym samym nie tracić na produktywności i jakości. Gliceryna paszowa stosowana jest również jako dodatek do pasz niskojakościowych oraz zapobiega wysychaniu, zagrzewaniu oraz przymarzaniu paszy na stole paszowym.
 -składnik płynów do napełniania e-papierosów,
 -składnik do produkcji: barwników, płynów hamulcowych i chłodniczych,
 -składnik w przemyśle farmaceutycznym,
 -dodatek w branży spożywczej,
 -homogenizator składników produktów kosmetycznych,
 -substancję leczniczą - wykorzystywaną w stanach nadmiernego przesuszenia i podrażnienia skóry,     poza tym, gliceryna przynosi wspaniałe efekty w leczeniu poparzeń spowodowanych terapią         onkologiczną naświetlaniami,
 -składnik do produkcji pianek uretanowych,
 -składnik płynów do szyb przeciwdziałających zamarzaniu,
 -substancję ograniczającą wibracje silników, pomp i kompresorów przemysłowych.
Pomimo tak wielu wyżej wymienionych zastosowań gliceryny, ma ona jeszcze setki innych zastosowań – mówi się wręcz o ponad tysiącu.

W trosce o bezpieczeństwo i standaryzację jakości, wprowadzono certyfikat GMP+ oraz ISO 9001, które są już w naszej firmie od dawna.