tel: +48 81 756 55 20
pl en ru cs

Oferta

Osoba kontaktowa

Iwona Szczypińska
kom. 607 809 722
iwona@centro-chem.pl

Joanna Kowalska
kom. 734 217 965
joanna.kowalska@centro-chem.pl

 

Chlorek sodu - sól tabletkowana

Inne nazwy: sól tabletkowana, chlorek sodu

Identyfikator produktu Chlorek sodu - sól tabletkowana
Branże Farby i lakiery, Chemia gospodarcza, Surowce A-Z, Kleje, oleje, smary, Żywice, tworzywa sztuczne, poliuretany
Surowce chemiczne Substancje A-Z, Sole kwasu chlorowodorowego - chlorki, Związki sodu
Nr CAS 7647-14-5
Nr WE 231-598-3
Wzór chemiczny NaCl
Masa molowa 58,44 g/mol
Postać fizyczna Pastyki koloru białego
Kod taryfy celnej 25010099
Właściwości fizyczne i chemiczne
Zapach Bez zapachu
pH ~7 (1 % roztwór wodny w temp. 25°C), 8-9 (5 % roztwór wodny w temp. 25°C)
Temperatura topnienia/krzepnięcia 801°C
Rozpuszczalność w wodzie 358 g/l (20°C)
Rozpuszczalność w innych rozpuszczalnikach Rozpuszczalny w etanolu: 0,51 g/l (25°C)

Chlorek sodu, znany także jako tabletka solna, jest powszechnie stosowana jako zmiękczacz wody oraz w ciepłowniach.

Tabletka solna to biała, bezzapachowa i słona substancja, która rozpuszcza się w wodzie i jest higroskopijna. W temperaturze pokojowej, chlorek sodu ma postać ciała stałego, ale pod wpływem wysokiej temperatury ulega sublimacji.

Właściwości chemiczne chlorku sodu są następujące: jest to związek chemiczny o formule NaCl, który jest solą krystaliczną i jest składnikiem soli kuchennej. Chlorek sodu jest dobrze rozpuszczalny w wodzie i tworzy roztwory o wysokiej przewodności elektrolitycznej. W reakcji z innymi związkami chemicznymi, chlorek sodu może ulegać reakcjom utleniania lub redukcji.

Znajduje zastosowanie jako produkt do regeneracji złoża jonowymiennego używanego w zmiękczaczach i zasobnikach w zmywarkach zapewniając:

  • efektywne zmiękczanie wody;
  • ograniczenie zużycie wody i detergentów;
  • ochronę instalacji przed zakamienieniem;
  • zmniejszenie ilości osadu na armaturze kuchennej/łazienkowej
  • przedłużenie żywotności sprzętu AGD;
  • skuteczną dezynfekcję wody.


    Czy wiesz, że...

    Chlorek sodu powoduje, że skorupki jajek lepiej "obierają sie" po ugotowaniu.