Oferta
Chlorek choliny 75% płynny
Inne nazwy: brak
Identyfikator produktu | Chlorek choliny 75% płynny |
Branże | Surowce A-Z, Przemysł paszowy |
Surowce chemiczne | Substancje A-Z, Sole kwasu chlorowodorowego - chlorki, Związki chloru |
Nr CAS | 67-48-1 |
Nr WE | 200-655-4 |
Wzór chemiczny | C5H14ClNO |
Masa molowa | 139,62 g/mol |
Postać fizyczna | Ciecz bezbarwna do lekko żółtej |
Właściwości fizyczne i chemiczne | |
Zapach | Charakterystyczny amoniakalny |
pH | 6,5 – 8,0 |
Chlorek choliny (CAS 67-48-1) jest to związek organiczny i soli czwartorzędowych związków amoniowych. Cholinę pierwszy raz wynaleziono w 1849 roku przy wyizolowaniu jej z żółci. Jest bezbarwną lub lekko żółtą cieczą o charakterystycznym amoniakalnym zapachu. Jego PH wynosi od 6,5 do 8,0.
Chlorek choliny powszechnie znany jest jako witamina z grupy B jednak w związku z brakiem racjonalnie uzasadnionych podstaw do uznania tego surowca za witaminę została określona jako substytut witaminy B4. Jest fundamentalnym komponentem utworzonych fosfolipidów, lecytyny i plazmidu. Substytut ten pełni bardzo ważne funkcje w organizmie, pobudza wątrobę do generowania przeciwciał, zapobiega odkładaniu tłuszczu żołądka czy degeneracji tkanek a także reguluje metabolizm tłuszczów.
Chlorek choliny znany jest głównie w przemyśle paszowym zwłaszcza przy fermach drobiu. Jest bardzo ważnym dodatkiem do pasz dla kurcząt ze względu na swoje pozytywne działanie. U piskląt karmionych paszą zawierającą 6 1300 mg/kg choliny zaobserwowano dużą poprawę komórkowej odpowiedzi immunologicznej. Przy dorosłych osobnikach wspomaga wzrost i przybranie na wadze oraz wspiera produkcję jaj aby objętościowo były większe. Zwierzęta które jedzą pasze z dodatkiem chlorku choliny są mniej narażone na choroby.
Oprócz swojego świetnego zastosowania w przemyśle paszowym chlorek choliny odnajdzie zastosowanie w innych branżach. Potrafi być wykorzystywany zamiennik NaCl (przy eksperymentach biologicznych) oraz jako dodatek który kontroluje glinę w płynach do szczelinowania hydraulicznego.