tel: +48 81 756 55 20
pl en ru cs

Oferta

Osoba kontaktowa

Bożena Bartoszek
kom. 728 408 661
bozena.bartoszek@centro-chem.pl

Piotr Mandziuk
kom. 884 202 081
piotr.mandziuk@centro-chem.pl

Emilia Cieślik
kom. 607 858 707
emilia.cieslik@centro-chem.pl

Adam Wójtowicz
kom. 539 819 999
adam.wojtowicz@centro-chem.pl

Katarzyna Kosienkowska
kom. 882 029 143
katarzyna.kosienkowska@centro-chem.pl

Joanna Kowalska
kom. 734 217 965
joanna.kowalska@centro-chem.pl

Anna Pawliczuk
kom. 603 556 030
anna.pawliczuk@centro-chem.pl

Beata Piszel
kom. 603 038 099
beata.piszel@centro-chem.pl

Iwona Szczypińska
kom. 607 809 722
iwona@centro-chem.pl

Karolina Wojtyniak
kom. 608 552 575
karolina@centro-chem.pl

Alicja Zawadowicz
kom. 607 050 642
alicja.zawadowicz@centro-chem.pl

Izabela Żardecka
kom. 728 408 664
izabela.zardecka@centro-chem.pl

Jolanta Żmijan
kom. 601 361 549
jolanta@centro-chem.pl

 

Chlorek choliny 75% płynny

Inne nazwy: brak

Identyfikator produktu Chlorek choliny 75% płynny
Branże Surowce A-Z, Przemysł paszowy
Surowce chemiczne Substancje A-Z, Sole kwasu chlorowodorowego - chlorki, Związki chloru
Nr CAS 67-48-1
Nr WE 200-655-4
Wzór chemiczny C5H14ClNO
Masa molowa 139,62 g/mol
Postać fizyczna Ciecz bezbarwna do lekko żółtej
Właściwości fizyczne i chemiczne
Zapach Charakterystyczny amoniakalny
pH 6,5 – 8,0

Chlorek choliny (CAS 67-48-1) jest to związek organiczny i soli czwartorzędowych związków amoniowych. Cholinę pierwszy raz wynaleziono w 1849 roku przy wyizolowaniu jej z żółci.  Jest bezbarwną lub lekko żółtą cieczą o charakterystycznym amoniakalnym zapachu. Jego PH wynosi od 6,5 do 8,0.

Chlorek choliny powszechnie znany jest jako witamina z grupy B jednak w związku z brakiem racjonalnie uzasadnionych podstaw do uznania tego surowca za witaminę została określona jako substytut witaminy B4. Jest fundamentalnym komponentem utworzonych fosfolipidów, lecytyny i plazmidu. Substytut ten pełni bardzo ważne funkcje w organizmie, pobudza wątrobę do generowania przeciwciał, zapobiega odkładaniu tłuszczu żołądka czy degeneracji tkanek a także reguluje metabolizm tłuszczów.

Chlorek choliny znany jest głównie w przemyśle paszowym zwłaszcza przy fermach drobiu. Jest bardzo ważnym dodatkiem do pasz dla kurcząt ze względu na swoje pozytywne działanie. U piskląt karmionych paszą zawierającą 6 1300 mg/kg choliny zaobserwowano dużą poprawę komórkowej odpowiedzi immunologicznej. Przy dorosłych osobnikach wspomaga wzrost i przybranie na wadze oraz wspiera produkcję jaj aby objętościowo były większe. Zwierzęta które jedzą pasze z dodatkiem chlorku choliny są mniej narażone na choroby.

Oprócz swojego świetnego zastosowania w przemyśle paszowym chlorek choliny odnajdzie zastosowanie w innych branżach. Potrafi być wykorzystywany zamiennik NaCl (przy eksperymentach biologicznych) oraz jako dodatek który kontroluje glinę w płynach do szczelinowania hydraulicznego.