Oferta
Alkohol furfurylowy
Inne nazwy: 2-Furanometanol, furan-2-ylometanol, 2-furanokarbinol, alkohol furfuralowy, 2-furylokarbinol, 2-furylometanol, 2-hydroksymetylofuran
Identyfikator produktu | Alkohol furfurylowy |
Branże | Surowce A-Z, Kleje, oleje, smary, Żywice, tworzywa sztuczne, poliuretany |
Surowce chemiczne | Alkohole |
Nr CAS | 98-00-0 |
Nr WE | 202-626-1 |
Wzór chemiczny | C5H6O2 |
Masa molowa | 98,10 g/mol |
Postać fizyczna | Przejrzysta bezbarwna ciecz, która zmienia kolor na żółty, brązowy lub ciemnoczerwony w przypadku kontaktu ze światłem lub powietrzem |
Kod taryfy celnej | 29321300 |
ADR | UN2874 |
Właściwości fizyczne i chemiczne | |
Zapach | Charakterystyczny, gryzący |
pH | 4 - 6 |
Temperatura topnienia/krzepnięcia | -14,6ºC |
Temperatura wrzenia/zakres | 171ºC |
Gęstość względna | 1.13 g/cm3 |
Rozpuszczalność w wodzie | Mieszalny |
Rozpuszczalność w innych rozpuszczalnikach | Dobrze rozpuszczalny w tłuszczach |
Alkohole są to związki chemiczne zawierające przynajmniej jedną lub więcej grup hydroksylowych połączonych z atomem węgla w hybrydyzacji.
Najprostsze i najczęściej spotykane alkohole w życiu codziennym to te, które zawierają jedną grupę hydroksylową w cząsteczce pochodne alkanów o wzorze ogólnym CnH2n+1OH, czyli alkohole monohydroksylowe, na przykład metylowy, etylowy, propylowy. Analogiczne związki organiczne, w których grupa hydroksylowa połączona jest z węglem w hybrydyzacji sp2, to fenole (hydroksylowe pochodne benzenu i innych związków aromatycznych) lub enole (hydroksylowe pochodne alkenów).
Podział alkoholi :
· Alkohole jednowodorotlenowe (monohydroksylowe):
o alkanole, np. metanol, etanol
o alkenole, np. alkohol allilowy
o alkinole, np. alkohol propargilowy
o alkohole cykliczne, np. cykloheksanol
o alkohole aromatyczne, np. alkohol benzylowy (zawierają one grupę -OH przy łańcuchu bocznym, nie przy pierścieniu)
· Alkohole wielowodorotlenowe:
o diole
o cukrole
Ogólną przemysłową metodą otrzymywania alkoholi jest reakcja przyłączania wody do alkenów. Metanol uzyskuje się w znacznych ilościach z surowców nieorganicznych. Jednakże dużo alkoholi można uzyskać z produktów naturalnych. Najstarszą, opanowaną przez człowieka, technologią produkcji alkoholu etylowego jest fermentacja skrobii lub innych bogatych w cukry surowców (miód, winogrona i inne owoce). W mniejszych ilościach podczas procesu fermentacji alkoholowej tworzą się też alkohole pierwszorzędowe o dłuższych łańcuchach węglowych, które można wyodrębnić z tzw. fuzli czyli pozostałości po oddestylowaniu frakcji zawierającej etanol. Warto też wspomnieć o otrzymywaniu glicerolu z surowców tłuszczowych przy okazji produkcji mydła, czy metanolu jako produktu tzw. suchej destylacji drewna.
Alkohole należą do znanych od dawna związków chemicznych i wykorzystywane są często jako substraty do otrzymywania innych, bardziej skomplikowanych związków. Znajdują też zastosowanie jako rozpuszczalniki w laboratorium, w artykułach gospodarstwa domowego i w przemyśle. Największe zastosowanie w gospodarce mają dwa alkohole: metanol i etanol. Metanol jest dobrym rozpuszczalnikiem i jest stosowany w m.in. przemyśle chemicznym i farmaceutycznym. Etanol ma szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym. Spośród alkoholi największe znaczenie gospodarcze mają metanol i etanol. Poniżej wybrane zastosowania tych dwóch alkoholi.
Metanol
- rozpuszczalnik (rozpuszczają się w nim tłuszcze, żywice i pokosty ),
- przemysł farmaceutyczny,
- paliwo,
- przemysł chemiczny, przemysł barwników, tworzyw sztucznych, włókien syntetycznych,
- w produkcji estrów metylowych, formaldehydu, kwasu mrówkowego, polioksymetylenu.
Etanol
- przemysł spożywczy,
- paliwo napędowe,
- rozpuszczalnik do sporządzania niektórych leków.
W trosce o bezpieczeństwo i standaryzację jakości, wprowadzono certyfikat GMP+ oraz ISO 9001, które są już w naszej firmie od dawna.